Credinţa este în cele nevăzute, dar se simte cu mintea şi sufletul din care se naşte Nadejdea si Dragostea.

22.10.10

Ne vorbesc Parintii Athoniti de la Muntele Athos

Una dintre cele mai mari biruinte ale diavolului in zilele noastre, este ca a reusit sa ii desparta pe oameni de intelegerea crestina a familiei.
Folosindu-se de mijloace diferite, de la saracie pana la ispita preacurviei, de la ispita maniei pana la boala el incearca sa-i convinga pe crestini ca viata crestina e o utopie, este un vis. Ca este imposibil oamenilor sa mai mearga pe calea mantuirii.


In acelasi timp, Dumnezeu, prin pastorii Sai, vrednici, ii povatuieste pe toti sa poarte fara cracnire crucea familiei, o cruce aducatoare nu numai de bucurii pamantesti, dar mai ales de bucuria vesnica a mantuirii.
Pentru ca oamenii sa duca o viata curata in lume si in familie e obligatoriu sa fie intr-o stransa legatura cu duhovnicul si Biserica.
Daca cineva se tine de Biserica, duhovnicul o sa-l conduca pe calea Adevarului. Si daca respecta ceea ce spune duhovnicul, portile raiului sant deschise pentru el. Odata omul e in familie,trebuie dreapta socoteala. Sa aiba pace cu familia, inseamna sa respecte cu sfintenie indrumarile duhovnicului. Ca duhovnicul totdeauna o sa-l sfatuiasca numai cele bune: de ce sa se pazeasca de ce sa se apropie.

Dar cum e acum in zilele noastre lumea s-a stricat.
Fiecare are familia lui si femeia lui luata din Biserica – ca daca te-ai casatorit, te-ai incununat in Biserica – dar cu ochii se uita dupa altele.
Acum ca om cu ochii dupa altele,de! Dar sa nu ai patima pentru persoana pe care ai vazut-o, cum e scris si in Evanghelie, ai si prea curvit in inima ta cu ea. S-o admiri ca-i frumoasa, dar sa zici asa: Uite ce frumoasa femeie, dar ingerii lui Dumnezeu,din cer, cat mai frumosi or fi? Adica sa admiri bunatatea lui Dumnezeu, dar nu s-o iubesti pe femeia aceea ca sa te apropii de ea; si atunci ai plata de la Dumnezeu.
Dar e rautate in timpurile astea. Femeile sant cu studii,destepte. Acum trebuie mai multa iconomie. Ca ele te infrunta. Cu toate ca esti barbatul ei, femeia te infrunta, si trebuie sa ai rabdare atunci. Trebuie sa ai rabdare s-a aduci acolo unde femeia sa cunoasca ca ea, daca-i femeie, trebuie sa fie mai smerita.. Trebuie sa stai sa judeci, sa discutati problemele pe care le aveti.
Dar sant cazuri de familie cand sotia e mai invatata sau i se pare ca e mai superioara sotului mai dominanta mai mandra... de la mandrie se trage ! Oricat de desteapta ai fi, ori cat de multa intelepciune ai avea, daca n-ai smerita cugetare, esti in prapastie.

O fata spunea: Duhovnicul nu stie ce sa mai faca cu mine, ca nu gasesc un baiat care sa ma domine. Are o fire dominanta, ... se pare. Dar aici nu e firea. Tu sa te smiresti! Si atunci ai parte si tu si acela. Asta e pricina de nu se poate casatori e vina ei, de fapt patima ei. O sa treaca vremea si no s-o mai ia nimeni.
Nu e bine femeia sa fie dominanta, si prepotenta, pentru ca femeia intotdeauna e inferioara, si cauta sa se razbune. O sa gasesti, o sa vezi ca cele mai mari primejdii in ortodoxie le-a facut femeia: si cu Sf. Ioan Gura de Aur, si cu Sf. Ioan Botezatorul, si cu altii si cu altii... De aceia e buna dar trebuie sa fie dominanta de Harul Sfantului Duh, ca daca ea e desteapta, sa poata merge dupa Adevar. Ca daca nu e smerita cugetare, nu e nimic. Cat de destept sa fii, cat de apropiat de intelepciunile lumii acesteia,e degeaba. Daca te biruieste egoismul, n-ai facut nimic, esti in primejdie totala.
Un tanar spunea: ca sotia sa e prepotenta, il domina si el nu mai incearca sa o mai smereasca s-a saturat, si spune ca nici nu-si mai bate capul ca sa o domine el numai ca sa-i arate ca e mai superior.
Aceasta situatie in familie nu e buna. Daca au dragoste intre dansii, ea singura, de la sine sa se smereasca. Ea singura de la sine. Si atunci si ea are plata de la Dumnezeu si el e mai multumit, ca atunci cand vezi ca ea se smereste, ai asa o bucurie,ca o stii ca ea e inteleapta e mintiosica, si poate sa faca lucrurile in alt fel, si se smereste. Ai si tu o bucurie, ca inaltarea mintii totdeauna e uriciune inaintea lui Dumnezeu, chiar si cel mai bun prieten al tau, daca cunoaste ca ai inaltarea mintii, vrand nevrand te uraste. Inaltarea mintii e un ,,har” satanicesc, e o patima si domina toate patimile.
Femeia cu pareri inalte de sine nesmerita e o femeie razbunatoate.
Fiindcha ea e egoista si nu judeca mult. Iata Irodiada a cerut capul Sfantului Ioan, ea nu s-a socotit: noi aici avem praznic, avem sarbatoare, cand le-oi duce capul Botezatorului, se bucura ei? Nu ea n-a judecat lucrul acesta, ca femee. Ca daca era un barbat, se gandea: eu vreau sa-l omor, ce bucurie aduc oamenilor acestora?
Femeia e mai sentimentala, se supune mai degraba sentimentelor, iar barbatii sant mai rationali.