Credinţa este în cele nevăzute, dar se simte cu mintea şi sufletul din care se naşte Nadejdea si Dragostea.

27.10.10

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva, s-a nascut intr-un sat al Traciei numit innca din vechime si pana acum Epivata. Parintii ei de neam de boieri cu multe averi si bogatii erau credinciosi crestini cinstitori de Dumnezeu. De mica Sfanta Parascheva a fost botezata,si a avut o educatie dupa randuiala crestina, margand des cu maica sa des la Biserica Maicii Domnului.  La varsta de 10 ani a auzit la predica Sfintei Evanghelii cuvintele:,, Cel ce voieste a veni dupa Mine, sa se lepede de sine si sa ridice crucea sa si sa urmeze Mie". Indata a fost cuprinsa de aseasta fraza a Mantuitorului, iesind din Biserica, a intalnit un sarac. Ascunzandu-se sa nu vada maica-sa, ea si-a schimbat hainele ei stralucitoare si scumpe cu cele ale saracului. Cand au vazut-o parintii in ce chip a venit acasa au batut-o sa nu mai faca asa ceva.
Cuvioasa Parascheva insa a continuat sa ajute pe cei saraci de mai multe ori a dat hainele sale lor. Ocarile ingrizirile si bataile din casa parinteasca erau ca niste preintampinari ale roadelor ce mai pe urma erau sa odrasleasca in ea si pasirispre trecerea peste om.
  Apoi fiindca nu mai putea suferidurerea duhului in suflet, fara stirea parintilor, rudelor, slugilor din casa, a ajuns la Constantinopol indestulandu-se de Sfintele si Dumnezeiestile Slujbe ale Bisericilor crestine, luand binecuvantare de la Sfintii parinti cei de acolo si intarindu-se cu rugaciunile lor, a iesit din cetate si a trecut  in Calcedon de cea  lalta parte si de acolo a venit la Iraclia din Pont ajungand la un locas sfant al Maicii Domnului unde a si ramas cinci ani. Aici a a petrecut vremea in post, rugaciuni si lucru, intampinand mari greutati, se culcape o rogojina jos pe fata pamantului, cine dupa vrednicie va povesti; obiceiul smerit, cugetul cumpatat, curatenia inimii si plecatreaei spre Dumnezeu. Iar acum din destul din acestea desfatandu-se a trimis Dumnezeu pe aceia ce aveau sa o duca la Ierusalim. Pentru ca ea avea dorinta mare, si a rugat pe Dumnezeu si Maica Domnului sa vada acest oras pe unde  au mers sfintele si blandele picioare ale  Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Dupa ce a imblat pe urmele Mantuitorului in acest oras impanduse de putere duvovniceasca a zburat ca o pasare in pustiul Iordanului nimerind la o viata cinstita de calugarite pustnice ramanand cu ele. Aici in pustiul Iordanului Cuvioasa Parascheva a reusit sa stinga toate ispitele,cu care inainte diavolul o ispitea cu tot felul de navaliri asupra ei.
   Bautura ei era putina apa de izvor, dormea pe o rogojina la pamant,avea o haina veche , cantarea pe buze era neincetata, lacrimile de-a pururea. Peste toate acestea inflorea dragostea, iar varful imbunatatirilor, smerita cugetare le cuprindea toate acestea.
   Inplinind douazeci si cinci de ani ea a iesit din pustiu si a venit la Ioppe, luand o corabie care o ducea spre casa.
   Apoi Sfanta s-a intors la Constantinopol vizitand iarasi dumnezeiestile locasiri si pe sfintii parinti de acolo,, a plecatsi a venit intr-un sat ce se numea Calicratia. Acolo la Biserica Sfintilor si intru tot laudatilor Apostoli s-a salasluit.Peste doi ani Sfanta si cuvioasa Parascheva a zburat ca o porumbita la Domnul in cortul ceresc, incredintand sufletul sau manelor ingeresti si prin ei locasurilorcelor vesnice  si dumnezeiesti, iar trupul cel sfant al ei la ascuns in pamant.
  Multa vreme a trecut de atunci si iata ca a murit cineva care si-a cheltuit viata rau in pacate si a fost ingropat aproape de cuvioasa, dar ea n-a vrut al suferi. Aratadu-se in vis unui barbat sfant i-a zis :,,ridica trupul acesta si-l arunca; ca soare fiindsi lumina nu pot suferi intunericul si murdaria".Insa acest Sfant barbat a crezut ca e un vis simplu si nu a dat importanta, insa acest vis s-a repetat a doua oara si a treia,, atunci el a descoperit poporului acesta vedenie. Auzind poporul aceasta veste au alergat cu totii si descoperint mormantul de o data i-a invaluit un puternica   mireasma bineplacuta , iar trupul Cuvioasei era intreg. Pe maini cucernice l-au adus in Biserica Sfintilor Apostoli, umpland aerul de miresme si tamaieri si cantand dumnezeiesti psalmi.Trecand multi ani moastele Cuvioasei Parascheva  au fost stramutate la Belgrad apoi la Constantinopol, iar de la Constantinopol la Iasi unde se afla pana in zilele noastre. Pe tot parcursul acestei vremi se vindecasera si se vindeca si azi milti schiopi, surzi, ciungi, ologi si tot felul de boli si cele grele de moarte, si mai pe scurt a zice departeaza toata neputinta nevindecata, varsand tamaduiri cu Harul lui Iisus Hristos, Celui ce a preamarit-o.Amin. (Vietile Sfintilor).